Fika: een must voor ons allemaal!

20_Kanelbullar

 

Zaterdagmorgen 8u. Edwin vertrekt op de motor voor zijn 2-wekelijkse les Zweeds, bij Juf Sara, aan het CLT in Leuven. Nee, we hebben geen emigratieplannen en ook geen Zweedse klanten. Hij doet het gewoon voor de lol. Of, om met de door mij gehate uitspraak te spreken, gewoon omdat het kan. 🤮 Misschien aangewakkerd door de cultuur die ons beiden aanspreekt. En waarvan we elementen vaak gebruiken in onze werkwijze.

Bijvoorbeeld het fika-moment. Het heerlijke (en effectieve) sociale gebruik in Zweden 🇸🇪. Bewust tijd inlassen om bij te praten met een kop koffie en wat zoets. De kracht van dit moment zit hem in het feit dat het bewust is ingelast en niet zoals wij hier vaak doen: snel snel een tas of bakkie uit de automaat halen. Daardoor kun je je sociale contacten écht onderhouden. Aandacht hebben voor elkaar en verbinding maken.

“Geloof me: fika-momenten leveren een grote bijdrage aan alle 5 de criteria die Lencioni in zijn model behandelt”

En laten die verbindingen nu juist weer van cruciaal belang zijn bij samenwerken. Je kent vast het model van Lencioni over dat een groep mensen die samenwerkt iets anders is dan een team. Wij gebruiken hem ook vaak in onze trainingen en delen graag de pagina uit ons boek met je waarop het model staat, mocht je niet kennen. En geloof me fika-momenten leveren een grote bijdrage aan alle 5 de criteria. Logisch dus dat we dit culturele fenomeen overgenomen hebben.

Welke culturen zijn van invloed op jullie werkwijze? En hoe ben je daarachter gekomen? Hebben collega’s invloed gehad of is het min of meer ontstaan? Hoe zien we jullie cultuur terug in de organisatie? En is dat hetgeen je graag terug wilt laten komen? Het zijn zomaar weer wat vragen die op zaterdagochtend oppoppen en die ik je graag meegeef om het beste uit jezelf en jullie organisatie te halen.

Want terwijl Edwin geniet van zijn me-time op school, geniet ik van mijn me-time nu de kinderen op zaterdag allemaal sporten zijn. Ik maak een latte macchiato met de nieuwe melkopschuimer die ik voor mijn verjaardag kreeg. Dat is toch elke keer een feestje als ik dat ding aanzet. En om in Fika-sferen te blijven pak ik er een zelfgemaakte suikervrije kanelbullar bij. Gewoon omdat het kan. 🤣

 

Deel dit bericht